In ZAP Groningen wordt gewerkt met biomassa. Dit zijn bijvoorbeeld suikerbieten, aardappelen, gras en planten. Onze onderzoekers kijken wat voor stoffen in biomassa zitten en waar die nog meer voor gebruikt kunnen worden. Zo worden stoffen uit biomassa nu al gebruikt voor medicijnen, make-up, voedingsmiddelen en kleding.

Onze onderzoekers kijken wat voor stoffen in biomassa zitten en waar die nog meer voor gebruikt kunnen worden. Zo worden stoff en uit biomassa nu al gebruikt voor medicijnen, make-up, voedingsmiddelen en kleding.

Tijdens Zpannend Zernike kun je in ZAP Groningen: je in ZAP Groningen:
• je eigen lippenstift maken met natuurlijke kleurstoffen
• zien hoe een lampje gaat branden als je die aansluit op een zonnecel met natuurlijke kleurstoffen (uit rode planten zoals tulpen en rozen)
• leren waar aardappelzetmeel allemaal voor kan worden gebruikt
• deelnemen aan een mini-lezing ‘de biobased economie en het gebruik van biomassa’

In ZAP Groningen werken de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Noorderpoort samen met bedrijven aan oplossingen voor de biobased economie. Een biobased economie is gebaseerd op groene grondstoffen (uit gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie).

Ondernemers kunnen bij ZAP Groningen terecht met onderzoeksvragen. Uiteindelijk willen we samen nieuwe biobased producten naar de markt brengen of (chemische) processen duurzamer maken. In ZAP worden ideeën van ondernemers, in samenwerking met (docent-)onderzoekers en studenten, op een hoger niveau gebracht en wordt de marktpotentie getest.