BERNOULLIBORG: zondag 6 oktober van 12:00 tot 17:00 uur

BERNOULLIBORG
Nijenborgh 9
9747 AG Groningen

www.rug.nl/sciencelinx

Faculty of Science and Engineering - Science LinX

Nieuwsgierig naar wat er allemaal bij de bètaopleidingen gebeurt? Wil je zelf komen experimenteren? In de Bernoulliborg kun je van alles zien én doen.

Onze klassiekers blijven: je kunt shampoo of gel maken, en een kubus of een fractal vouwen! Of ervaren hoe jouw hersenen je voor de gek kunnen houden. En onze studenten en medewerkers laten zpannende chemische proefjes zien.

Ook dit jaar gaan onze collega’s van het Kapteyn Instituut hun mobiele planetarium opzetten. Hierin geniet je van de donkere sterrenhemel in een reis door het heelal, die start met de Nederlandse sterrenhemel en voert je langs andere planeten, sterren en sterrenstelsels, tot de grens van het zichtbare universum.

Uiteraard is het science center van Science LinX open, dus speel en leer met de hands-on exhibits. Er is daar genoeg te beleven en te zien voor jong en oud.

Hoe groot is jouw “uitdrukkingen-woordenschat”?

Gemiddeld kennen we als volwassenen zo’n 42.000 verschillende woorden. Dat lijkt in het dagelijkse leven ruim voldoende om alles te kunnen zeggen wat we denken.

Maar soms “komt de aap uit de mouw” of valt er iemand “tussen wal en schip”. Dat zijn vaste combinaties van woorden die je moet kennen om ze te begrijpen. In tegenstelling tot onze gewone woordenschat weten we hier echter nog weinig over. Daarom brengen wij de Nederlandse “uitdrukkingen-woordenschat” in kaart. Onderzoekers Jacolien van Rij (Faculty Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en Simone Sprenger (Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen) willen graag weten hoe het zit! Doe je ook mee?